De ontwikkelingen

De voornaamste ontwikkeling op het gebied van genomics is toch wel het extra inzicht dat verkregen kan worden in het genetisch profiel van de mens. Patiënten kunnen sneller en bovendien efficiënter geholpen worden bij ziektes. Er kan namelijk een volledig genetisch profiel per individu worden opgesteld dat ten alle tijden extra duidelijkheid kan bieden. De ontwikkelingen op het gebied van genomics zorgen er dus voor dat op termijn de wetenschap dichterbij de patiëntenzorg kan komen met behulp van datamanagement. Meer over de ontwikkelingen op dit gebied lees je hier!

Inzicht in ziektes

Een andere ontwikkeling heeft betrekking op het inzicht in de genetische basis van een ziekte. Dit levert misschien mogelijkheden om voorspellingen te doen, of prognoses te geven over het ziekteverloop. Tenminste dat zou kunnen als er uit al die factoren en complexe interacties een duidelijke voorspelling valt te maken. Microarrays kunnen nu al helpen met het voorspellen welke behandeling de beste is voor de patiënt. Zo draagt genomics bij aan een effectievere behandelingen en in de toekomst mogelijk zelfs nieuwe therapieën op het gebied van ziektebestrijding.

Kansen op preventie?

Momenteel wordt het genoom in combinatie met kennis en technologie van gezondheid nog weinig toegepast in Nederland. Dit heeft er mee te maken dat de ontwikkelingen in Nederland wat langzamer gaan. Dit komt onder andere door de biologische complexiteit van het genoom en de lage voorspellende waarde van chronische ziektes.  

Desondanks zijn er diverse interessante ontwikkelingen op het gebied van de toekomstige toepassing van genomics in de gezondheidszorg. Met name op het gebied van ziektepreventie. Denk hierbij aan het raadplegen genetische risicoprofielen omtrent ziektes die erfelijk zijn binnen een bepaalde familie en het tijdig toepassen van testen ter preventie.

De ontwikkelingen zijn momenteel in volle bloei en naar verwachting zullen deze ontwikkelingen in de komende periode alleen maar verder gaan. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van genomics is het verstandig om met regelmaat eens een kijkje te nemen op de website van Watisgenomics.nl!

Terug naar Wat zijn genomics?
Uw advertentie hier?