Genomics – wat zijn het?

Genomics kan gezien worden als de wetenschap die genomen bestudeert. Dit bestuderen wordt aangeduid met de term 'genomics'. Het bestuderen van genomics heeft hierbij niet alleen het doel om het DNA van een organisme te achterhalen, ze hebben namelijk ook als doel om de daadwerkelijke functie van genen te kunnen bestuderen, de structurele organisatie van genomen te leren begrijpen, de verschillende variaties die genetisch materiaal hebben binnen diverse populaties te onderzoeken en tot slot duidelijkheid te verschaffen op het gebied van de gemeenschappelijkheid tussen genomen bij verschillende organismen.

Wat doet het?

Wat genomics onderzoek ons de afgelopen jaren al geleerd heeft is dat de werkelijkheid ingewikkelder is dan men aanvankelijk verwachtte. Het menselijk genoom mag dan slechts 22.000 genen bevatten, veel van die genen kunnen op verschillende manieren actief zijn. Daar komt bij dat er van veel genen verschillende varianten zijn, die per individu verschillen.

Het ontrafelen van genomen

Ieder genoom wordt gekenmerkt door zijn meercellige organismen. De ontrafeling hiervan kan hoe dan ook gezien worden als een enorme wetenschappelijke onderneming. Zo bestaat het menselijk genoom uit 3,1 miljard letters! Moet je nagaan dat het genoom bij mensen nog lang niet het grootste is. Zo zijn er namelijk diverse boom- en vissoorten die over genetisch materiaal beschikken dat diverse malen groter is dan dat van de mens.

Al deze letters zijn terug te vinden in onze genen. In totaliteit bestaat het lichaam uit ongeveer 22.000 genen.  

Meer weten? Kom in contact met Watisgenomics.nl!

Heb je na het raadplegen van één van onze artikelen vragen of wil je simpelweg een beetje extra informatie over de complexe onderwerpen op onze website? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Dit doe je snel en eenvoudig door middel van onze online contactpagina. We zijn benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen.