DNA schrijft geschiedenis. Van de prehistorie tot aan de dag van gisteren. Alles kan teruggevonden worden in het DNA. Dankzij DNA zijn we van alles te weten te komen over de herkomst van de mens en andere organismen.
DNA staat voor desoxyribonucleïnezuur. Het DNA kan gezien worden als een biochemisch macromolecuul dat dient als de meest belangrijke drager van informatie die erfelijk is. Iedereen heeft een eigen DNA met eigen menselijke kenmerken. Het DNA is terug te vinden in de cellen van ons lichaam. Het menselijk lichaam bevat in totaal zo'n 40 miljard cellen! In iedere kern van de cel bevindt zich een molecuul. Zodoende kan het DNA gezien worden als een molecuul. Doordat DNA erg klein is van aard is het nauwelijks met het blote oog te aanschouwen.
Het is mogelijk om daders te traceren en zodoende moorden of andere misdrijven op te lossen. Een DNA analyse kan er namelijk voor zorgen dat biologische sporen van een dader tot een DNA profiel leiden. Dit alles wordt gerealiseerd middels een forensisch onderzoek op de plaats delict.
De methoden om biologisch materiaal te vinden en hiervan het DNA te analyseren, zijn de laatste jaren sterk verbeterd en daardoor kunnen de forensisch onderzoekers steeds meer met minder sporenmateriaal. Het kleinst denkbare biologische spoor is vaak voldoende voor een DNA-onderzoek. Bloedsporen op kledingstukken en wapens van verdachten van mishandeling of doodslag, spermasporen op de kleding en uitstrijkjes van slachtoffers van verkrachting. Zelfs van oude sporen of sporen van slechte kwaliteit kan vaak nog een DNA-profiel worden gemaakt.
Wil jij graag meer informatie over DNA? Of denk jij dat je ruimte ziet voor uitbreidingen of verbeteringen van onze website? Neem dan gerust contact met ons op. Dit is mogelijk via onze online contactpagina.