Uw advertentie hier?

De geschiedenis van genomics

Pas sinds het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw kreeg de mens het idee om onderzoek te doen naar het menselijk genoom om zodoende genetische informatie van het menselijk lichaam te kunnen ontcijferen. Destijds waren de meningen hier sterk over verdeeld. Diverse onderzoekers vonden het namelijk pure waanzin. Desondanks was het één van de meest enthousiaste wetenschappelijke projecten van de vorige eeuw.

Human genome project

Enkele jaren na de bekendmaking omtrent het onderzoek naar genetische informatie werd het internationale Human Genome Project, ook wel bekend als HGP, opgericht. Deze organisatie had oorspronkelijk als doel om de ontcijfering van het menselijk lichaam op basis van genomen rondom 2007 te voltooien. Het onderzoek werd uitgezet aan twintig academische laboratoria verspreidt in de Verenigde Staten, Europa en Japen. Vervolgens ontstond er een concurrentiestrijd tussen de laboratoria. Wie zou het genoom het snelst kunnen ontrafelen?! Uiteindelijk werd door een laboratorium uit de Verenigde Staten in juni 2000 de eerste kladversie gepresenteerd aan toenmalig president Bill Clinton.

Genomen, in alle soorten en maten!

Naast het menselijk genoom werden tevens de genomen van diverse andere levende wezens onderzocht. Van de chimpansee, hond, muis, koe, rat tot zelfs honingbijen en andere insecten. Na verloop van tijd werden zelfs diverse planten zoals de tomaat, rijst en maïs voorzien van genomen.

Het onderzoek naar genomics is de afgelopen jaren steeds verder geëvolueerd. Zo is het inmiddels mogelijk om genetisch materiaal te bepalen van individuele mensen. Door deze technologie in de toekomst toe te passen kun je onder andere geneeskunde laten evalueren.

Nog niet genoeg geschiedenis?

De geschiedenis van genomics kent veel meer kanttekeningen dan dat we nu bespreken. De complexiteit van genomics is enorm groot. Heb je desondanks behoefte aan meer informatie over de opkomst van deze technologie? Neem dan gerust contact op met Watisgenomics.nl. Contact opnemen doe je snel en eenvoudig via de online contactpagina.